Yhteystiedot

Marjo Simpanen
puh. 0400 904005
marjosimpanen@hotmail.com

Jouni Kvist
puh. 040 7367682
jounikvist@hotmail.com

Uusimmat kuvat

Snautseri

Teksti poimittu Suomen Snautserikerho ry:n sivuilta, hieman muokkailtu.

Historiaa
Snautseri polveutuu suo- eli turvekoirasta, joka on yksi vanhimmista Euroopassa eläneistä koiraroduista. Etelä-Saksa on rodun varsinainen synnyinseutu, ja siellä sitä pidettiin miltei kansalliskoirana. Snautserille ominaista oli jo tuolloin karkea karva ja tuuhea parta kulmakarvoineen. Kansan parissa Etelä-Saksassa kutsuttiin viiksiä "Schnauz" tai "Schnauzer" ja tällä nimellä alettiin pian kutsua näitä parrakkaita koiria.

Ensi kerran snautseri kilpaili näyttelyssä v. 1879, mutta tuolloin rotu oli nimeltään karkeakarvainen pinseri. Snautseri sai oman rotumääritelmänsä Saksassa 1880, ja nykyään rotua löytyy kaikista maanosista.

Kuvaus ulkomuodosta
Snautseri on karkeakarvainen, uljasryhtinen, voimakas ja neliömäinen koira. Samalla se on hyvin elegantti ja temperamenttinen. Sillä on jalo pitkänomainen pää, tuuheat kulmakarvat ja parta, ilme on tarkkaavainen ja jopa röyhkeä. Runko on syvä ja tiivis, selkälinja aavistuksen laskeva, kulmaukset normaalit ja maatavoittavat. Snautserin väri on musta tai pippuri&suola (harmaa) ja koko 45-50 cm.

Luonne ja käyttöominaisuudet
Kaikki snautserit ovat luonnostaan epäileväisiä, mutta oikea snautseri ei koskaan pelkää tai ole arka, päinvastoin se omaa aimo annoksen rohkeutta ja uteliaisuutta. Snautserin suojeluvaisto on voimakas ja sen reagointi on nopeaa. Terävyytensä ja suojelu- sekä vahtiviettinsä takia snautseri vaatii jonkinasteista koulutusta, jotta marssijärjestys on selvillä ja kontakti koiraan saatavissa.

Snautseri pitää lapsista ja hoitaa lapsenvahdin tehtävät tunnollisesti. Se on yhden perheen koira eikä piittaa vieraista. Isäntäperheelleen snautseri on ehdottoman uskollinen ja harvoin pyrkii dominoimaan omaa kotiväkeä. Snautseri on erittäin energinen ja nauttii pitkistä ulkoiluista sekä toiminnasta. Se ei sovellu kenelle tahansa, vaan vaatii vertaistaan seuraa ja lenkkitoveria.

Snautserit Suomessa
Ensimmäiset snautserit tuotiin Suomeen 1930 -luvulla. Koskaan snautseri ei ole ollut kotimaassaan sen enempää kuin meillä Pohjolassakaan muotikoira, mutta aina sillä on ollut omat uskolliset ihailijansa.

Snautserin hoito
Snautseri kuuluu trimmattaviin rotuihin ja sen turkki on nypittävä kahdesti vuodessa. Lisäksi "siistiminen" noin kahden kuukauden välein edesauttaa pitämään koiran ulkonäön rotumääritelmän mukaisena. Lisäksi näyttelyyn osallistuva koira on syytä "siistiä" noin viikkoa ennen näyttelyä. Trimmauksen pystyy oppimaan itsekin, mutta ainakin aluksi on parempi kääntyä kasvattajan tai ammattitaitoisen trimmaajan puoleen. Hyvin trimmattu turkki on helppohoitoinen eikä siitä lähde karvoja.

Muut hoitotoimenpiteet supistuvat normaaliin turkinhoitoon (kampaus ja pesu tarvittaessa), hampaiden, silmien ja korvien puhdistukseen, kynsien leikkuuseen sekä tasapainoisesta ruokinnasta ja riittävästä liikunnasta huolehtimiseen.

Snautsereiden terveystilanne on moniin muihin koirarotuihin verrattuna varsin hyvä. Se on suurella todennäköisyydellä koira, joka tarvitsee eläinlääkäriä vain rokotuksia varten - ellei sitten joudu onnettomuuteen. Varsinkin nuorilla koirilla on usein vauhtia niin paljon, että tietty tapaturma-alttius on olemassa...